Konferans: Suraiya Faroqhi - "Osmanlı Tebaasının Yarısı: Kendini ve Çocuklarını Korumaya Çalışan Kadınlar"

KONFERANS: "OSMANLI TEBAASININ YARISI: KENDİNİ VE ÇOCUKLARINI KORUMAYA ÇALIŞAN KADINLAR"

Bölümümüz ile Balkan ve Ege Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin işbirliğiyle düzenlenecek olan "Osmanlı Tebaasının Yarısı: Kendini ve Çocuklarını Korumaya Çalışan Kadınlar" adlı konferans, Prof. Dr. Suraiya Faroqhi'nin konuşmacı olarak katılımıyla 17 Kasım 2023 Cuma günü, saat 14:00'te, Troia Kültür Merkezi, Sevim Buluç Oditoryumu'nda gerçekleştirilecektir. Konferansa tüm akademisyen ve öğrenciler davetlidir.

Suraiya Faroqhi Kimdir?

Suraiya Faroqhi, Osmanlı sosyo-ekonomik tarihi üzerine yaptığı çeşitli çalışmalarla tanınan ve alanda duayen bir tarihçidir. Kariyeri boyunca Osmanlı şehirlerinin tarihine odaklanmış ve özellikle 1850’den önceki dönemde sıradan şehir sakinlerinin, zanaatkarların, kadınların ve kölelerin yaşamlarını ele alan çok sayıda çalışma yapmıştır. Akademik yolculuğuna Hamburg Üniversitesi'nde başlayan Faroqhi, öğrenci değişim programı kapsamında İstanbul Üniversitesi'ne gelerek Ömer Lütfi Barkan’ın öğrencisi olmuştur. Doktorasını Hamburg’da tamamladıktan sonra 1968-1970 yılları arasında Bloomington Üniversitesi’nde İngilizce dil eğitimi alanında eğitim almıştır.

1971 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde İngilizce öğretmenliği yapmaya başlayan Faroqhi, 1980 ve 1981 yıllarında Almanya ve Türkiye'de olmak üzere iki doçentlik tezi hazırlamıştır. 1986 yılında Ankara'daki Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde profesör unvanını elde etmiş ve 1987 yılında Münih'teki Ludwig Maximilian Üniversitesi'nde akademik kariyerine devam etmiştir. Emekli olduktan sonra 2017 yılında “Emeritus” unvanıyla İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde ders vermeye başlamış ve 2017-2018 ders yılından itibaren İbn Haldun Üniversitesi Tarih Bölümü'nde öğretim üyeliği görevine devam etmektedir.

Osmanlı tarihinin en üretken tarihçilerinden biri olarak kabul edilen Suraiya Faroqhi, yaptığı çalışmalarla sıradan insanların yaşamlarını ve bu dönemin önemli sosyal ve ekonomik dinamiklerini anlamamıza katkı sağlamaya devam etmektedir.

TÜRK TARİH KURUMU TARAFINDAN HAZIRLANAN SURAIYA FAROQHI RÖPORTAJI

TÜRKİYE'DE YAYINLANAN BAZI ÇALIŞMALARI:

SURAIYA FAROQHI'YE ARMAĞAN KİTABI: