Türkiye Mezunları Programı (Yabancı Uyruklu Öğrenciler İçin)

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Kültürel ve Sosyal İlişkiler Daire Başkanlığı'nın 26.03.2024 tarihli yazısında:

"Malumları olduğu üzere yükseköğrenimlerine Türkiye'de devam eden uluslararası öğrencilerin bir kısmı Başkanlığımız uhdesinde yürütülen Türkiye Bursları kapsamında bir kısmı da kendi imkânları ile ya da diğer burslardan yararlanarak eğitimlerini tamamlamaktadır. Ülkemiz üniversitelerinden mezun olan söz konusu uluslararası öğrenciler, birer Türkiye Mezunu kimliği kazanarak ülkelerine dönmekte ve ülkemiz dış politikasının en önemli unsurlarından biri haline gelen kamu diplomasisinin sık başvurulan bir aracı olarak ikili ilişkilerde hem kendi ülkeleri hem de ülkemiz çıkarlarına hizmet eden faaliyetlerde bulunmaktadır.
Son yıllarda üniversitelerimizin, ülkemiz kamu ve özel sektör kuruluşları ve yurt dışı temsilciliklerinin yurt dışında Türkiye'yi tanıyan, Türkiye'ye müzahir muhatap arayışlarına Türkiye mezunları verimli bir şekilde katkı sağlayabilmekte olup söz konusu faydayı en üst seviyelere çıkarabilmek için Türkiye Mezunları Programı ve Türkiye Mezunları Portalı'nın (TMP) kapsamı ve etkinliğini artıracak çalışmalar da Başkanlığımız nezdinde hız kazanmıştır. Bu bağlamda, Türkiye'den mezun olan her bir uluslararası öğrencinin, şu ana dek 181 bin Türkiye mezununun kaydolarak kullandığı TMP ile tanışmasının hayati derecede önemli olduğu ilgi (a, b, c, ç, d, e)'de kayıtlı yazılarımız vasıtasıyla üniversiteler ile paylaşılmış ve kıymetli yardımlarının beklendiği bilgisi iletilmiştir.
Gelinen aşamada, üniversitelerin değerli yardımları ve mezuniyet aşamasındaki uluslararası öğrencileri yönlendirmeleriyle TMP üye sayısındaki artış hızı önceki yıl ve aylara göre katlanarak devam etmektedir. Bu süreçte, Başkanlığımızın üniversitelerden beklentilerine yanıt veren ancak mezun adayını TMP'ye yönlendirme ve adayın söz konusu portala üye olmak suretiyle edinip ilgili üniversitenin öğrenci işleri birimine teslim edeceği "Türkiye Mezunları Bilgi Formu"nu Başkanlığımızla paylaşma noktasındaki en önemli aşamanın dikkatlerden kaçabildiği anlaşılmaktadır."

denilerek söz konusu programın son sınıflarında öğrenim gören yabancı uyruklu tüm öğrencilere duyurulması istenmiştir. Bu bağlamda bölümümüz, son sınıf yabancı uyruklu öğrencilerimizin Türkiye Mezunları Programına katılımını teşik etmektedir. Programa katılım hakkında gerekli bilgiler ekte yer alan "Türkiye Mezunları Bilgi Formu Nasıl Alınır?" adlı dosyada mevcuttur.

Türkiye Mezunları Bilgi Formu Nasıl Alınır.pdf
Türkiye Mezunları Mezuniyet Bilgi Formu PDF.pdf