Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi - Tarih Bölümü

Öğretim Üyemizin Yeni Kitapları Yayınlandı.

Bölümümüz öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Mithat Atabay'ın, Paradigma Akademi Yayınlarından "Son Yüzyılda Türkiye’de Depremler" ve "Mareşal Fevzi Çakmak’ın Fahri Başkanlığı’nda Millet Partisi" adlarıyla iki yeni kitabı yayınlandı. Hocamızı tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.

"Son Yüzyılda Türkiye’de Depremler" Kitabı Tanıtım Yazısı'ndan:

Bugünkü Türkiye topraklarında 20.yüzyılda toplam yüz yirmi deprem ele alındı ve tarihsel açıdan bilimsel bir metodla incelendi. Yüzyılın başlangıcı olan 1 Ocak 1901 tarihinden yüzyılın bitimi olan 31 Aralık 2000 tarihleri arasındaki yüzyıllık zaman dilimi içerisinde depreme bakış, depremlerde arama-kurtarma ve enkaz kaldırma, yardım yöntemleri, çadır ve çadır tipleri, evlerin barakalardan prefabrik, konteynır ve kalıcı konutlar haline dönüştürülerek çok daha hızlı ve depreme dayanaklı inşa edilmesi, deprem yönetimi, mali kaynak yaratma ve depremden zarar görenlerin zararlarının giderilmesi, depremin başta her yaşta insan olmak üzere tüm canlıların Üzerindeki etkilerinin giderilmesi ve rehabilitasyonu gibi pek çok konuda bir yüzyıl boyunca önemli gelişim ve değişimler yaşandı. Bu çalışmada, yüzyıllık zaman dilimi, yedi farklı döneme ayrılarak incelendi ve siyasal iktidarların depremlere bakışı ve etkilerinin ortadan kaldırılmasına yönelik yaklaşımlarına da yer verildi.

 

"Mareşal Fevzi Çakmak’ın Fahri Başkanlığı’nda Millet Partisi" Kitabı Tanıtım Yazısı'ndan:

Çok partili döneme geçildiğinde siyasete Demokrat Parti içinde başlayan bir grup, bir süre sonra Demokrat Parti'nin Türkiye'de özlenen özgürlükleri sağlayamayacağını düşünerek Mareşal Fevzi Çakmak'ın fahri başkanlığın- da Millet Partisi'ni kurdular. Türk siyasi hayatında çok önemli bir yer tutan Millet Partisi, programında, Türkiye'de gerçek demokrasinin kurulması için kişisel özgürlüklere getirilen kısıtlamaların kaldırılması, basın ve düşünce özgürlüğünün sağlanması, iki meclisli parlamentonun oluşturulması, Ana- yasa Mahkemesi'nin kurulması ve işçilere grev hakkının verilmesi gibi pek çok öneri ile siyasal yaşamına başladı. Söylemleri ve eylemleri ile siyasal güç boyutu itibariyle gerçekte ve düşünsel anlamda Türk demokrasi tarihinin şekillenmesinde işlevsel bir niteliğe sahip olan Millet Partisi'nin ömrü çok kısa sürdü ve iktidarda bulunan Demokrat Parti'nin girişimleri ile kapatıldı. Ancak bu düşünce ve hareket, siyasi yaşamda kendisine yer buldu ve günümüze kadar gelen süreçte varlığını devam ettirdi.
Kurtuluş Savaşı'nın önderlerinden Mareşal Fevzi Çakmak'ın fahri başkanlığında bir siyasal partinin kuruluş ortamı, yaşanan olaylar, iktidar-muhalefet çatışması ve değişen dünya koşullarına farklı bakışları görebileceğiniz bir çalışma...