Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi - Tarih Bölümü

Kurumsal Bilgiler

Tarihçe

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Tarih Bölümü 1994-1995 Eğitim-Öğretim yılında o zamanki adıyla Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde 35 öğrenci ile eğitime başlamış ve ilk mezunlarını 1997-1998 Eğitim-Öğretim yılı sonunda vermiştir. Bölümümüzde 1998-1999 Akademik yılında İkinci Öğretim programı açılmıştır. Bölümümüzden bugüne kadar 1.934 öğrenci mezun olmuştur.

İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Tarih Bölümü, Eskiçağ Tarihi, Genel Türk Tarihi, Ortaçağ Tarihi, Yeniçağ Tarihi, Yakınçağ Tarihi ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi olmak üzere altı ana bilim dalından oluşmaktadır. 1994-1995 Eğitim-Öğretim yılından itibaren Yüksek Lisans Programı mevcuttur. 2019-2020 Akademik Yılında Doktora programı açılmıştır. 26 Temmuz 2022 tarihli ve 5868 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan karar doğrultusunda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi’nin kapatılarak yerine İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi ile Fen Fakültesi’nin kurulmasından sonra bölümümüz İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi’ne bağlanmıştır.

2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılında lisans programımızda 370’i Birinci Öğretim, 294’ü İkinci Öğretim olmak üzere 664 öğrenci kayıtlıdır. Bunlardan 16’sı yabancı uyrukludur.

Vizyon - Misyon

Programımızın vizyonu; Atatürk İlke ve İnkılaplarına ve Türkiye Cumhuriyeti’nin çağdaş değerlerine bağlı, Türk ve Dünya Tarihi konusunda yeterli bilgi birikimine sahip, tarih metodolojisi ve araştırma yöntemleri konusunda yetkin, ulusal ve uluslararası düzeyde tarih alanındaki gelişmeleri yakından takip edebilen, bilimsel araştırma yapabilme becerisine sahip, akademik etik ve ahlak konusunda hassas, tarihi olaylara eleştirel bakabilen genç tarihçiler yetiştirmektir. Ayrıca, yaratıcı ve pozitif düşünen, çalışkan, bilgi ve birikimlerini tüm insanlık yararına kullanan, topluma yararlı, üretken ve yarattığı değerlerle ülkesini tüm dünyada temsil eden üstün nitelikli bireyler yetiştirmeyi hedeflemektedir. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin vizyonu doğrultusunda, nitelikli eğitim veren, uluslararası düzeyde bilgi üreten, sürekli gelişen, yetiştirdiği insan ve ürettiği bilgi ile topluma katkı sağlayan, mensubu ve öğrencisi olmaktan onur duyulan bir bölümdür.

Programımızın vizyon ve misyonunu oluşturan temel değerler; Bilimsellik, Evrensellik, Toplumsal Yararlılık, Çağdaşlık, Yaratıcılık, Katılımcılık, Akılcılık, Etik, Saygı, Sorumluluk, Duyarlılık.

Programımızın misyonu; Eğitim ve öğretimde bilgili, donanımlı, kültürlü ve özgüveni yüksek bireyler yetiştirmeyi hedefleyen; bilimsel çalışmalarda uygulamaya dönük, proje odaklı ve çok disiplinli araştırmalar yapma anlayışını benimsemiş; paydaşlarıyla sürdürülebilir ilişkileri gözeten bilgiyi, sevgiyi ve saygıyı Çanakkale’nin tarihi ve zengin dokusuyla harmanlayan; kalite odaklı, yenilikçi ve girişimci bir program olmaktır. Tarihçilik mesleğinin her alanında hizmet verebilecek bilgi ve becerilerle donatılmış, özgür ve demokrat kişilikli, girişimcilik kültürüyle donatılmış, uyumlu, derslere ve araştırmalara katılımı yüksek, ekip çalışmasına yatkın, etik değerleri özümsemiş, çevresine duyarlı ve hayat boyu öğrenmenin önemini benimsemiş genç tarihçiler yetiştirme misyonuna sahiptir.

Amaçlar ve Hedefler

  • Bölümümüz eğitim programlarında üniversitemizin hedefleri ve önceliklerinin yanı sıra güncel yerel, bölgesel, ulusal ihtiyaçlar ve hedefler dikkate alınmaktadır. Bu kapsamda tarih ile ilgili bilgi ve verileri tarih metodolojisine uygun bilimsel bir yaklaşımla değerlendirebilen, Osmanlıca, Yunanca, Latince, Arapça, Farsça vs. kaynak dillerinin önemine vâkıf, geçmiş kültür ve medeniyet eserlerine duyarlı, geçmiş kültürlerle günümüz arasında bağ kurabilen, tarih disiplini alanındaki problemleri çözümleyebilen, ulusal ve uluslararası alanda bilimsel faaliyetler yapabilen öğrenciler yetiştirmek bölümümüzün başlıca eğitim amaçları arasında yer almaktadır. Bu amaçlar çerçevesinde eğitim alarak mezun olan öğrencilerimiz kamu kurum ve kuruluşlarında, akademisyen olarak üniversitelerimizde, serbest olarak özel sektöre bağlı birçok kurumda çalışma imkânı bulabilmektedir.
  • Programımızın misyonu ve eğitim amaçları, mezunların erişmeyi istedikleri kariyer hedefleri ve mesleki beklentileriyle uyumludur. Mezunlarımıza lisans eğitimi sırasında verilen eğitimin yanı sıra araştırma gezisi gibi çalışmalarla kazandırılan mesleki deneyimler mezun olduktan sonra çalışma hayatlarında kendilerine katkı sağlamaktadır. Ayrıca lisans eğitimine yeni başlayan öğrencilere dönem başında bölümümüz öğretim üyeleri tarafından bölüm, üniversite ve kütüphane kullanımı konusunda oryantasyon toplantıları düzenlenmektedir. Yine yeni kayıt yapan öğrencilerimize şehir gezisi düzenlenerek tarih ile ilgili yapılar, müzeler tanıtılmaktadır. Sonraki yıllarda farklı dersler kapsamında öğrencilerimize araştırma gezileri yapılarak eserlerin yerinde incelenmesi sağlanmaktadır. Bu kapsamda Tarih Topluluğu faaliyetleri çerçevesinde başka üniversitelerden misafir öğretim üyelerinin yanı sıra bölümümüz öğretim üyeleri alanla ilgili farklı konularda seminerler düzenlemektedir. Tüm bu faaliyet ve etkinlikler öğrencilerin kariyer planlamalarında yönlendirici olmakta ve mesleki açıdan deneyim katmaktadır.
  • Program amaçları mezunlarının yakın bir gelecekte erişmeleri istenen kariyer hedeflerini ve mesleki beklentileri tanımına uygun olarak belirlenmiştir. Bölümümüzden mezun olan öğrenciler, pedagojik formasyon alarak devlet okullarında ve özel okullarda öğretmen olabilmektedirler. Mezunlarımız üniversitelerde Yüksek Lisans ve Doktora eğitimi alabilmenin yanı sıra Araştırma Görevlisi ve Öğretim Görevlisi olarak görev yapabilmekte, ayrıca devlet ve özel kuruluşlarda çalışabilmektedirler. Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, TBMM Kütüphanesi, Devlet İstatistik Enstitüsü, Genelkurmay Başkanlığı Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı, Türk Tarih Kurumu Başkanlığı, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı, Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı, Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü ve Arkeoloji ve Etnografya Müzeleri gibi çeşitli kamu kurumlarında Tarihçi unvanıyla uzman ve mütercim olarak çalışabilme imkanı bulabilmektedirler.
  • Bölümümüz kurumun ve birimin öz görevlerine uygun bir biçimde mesleğinin her alanında hizmet verebilecek bilgi ve becerilerle donatılmış, özgür, demokrat kişilikli, girişimcilik kültürüyle donatılmış, uyumlu, derslere ve araştırmalara katılımı yüksek, ekip çalışmasına yatkın, etik değerleri özümsemiş, Çanakkale, Türkiye ve dünya sorunlarına ve değerlerine duyarlı ve hayat boyu öğrenmenin önemini benimsemiş tarihçiler yetiştirmektedir. Program amaçları kurumun, fakültenin ve bölümün öz görevleriyle uyumludur. Bölümümüzün temel prensipleri Üniversitemizin Adalet ve Liyakat, Aidiyet, Çevre Duyarlılığı, Demokratik Katılımcılık, Düşünce ve İfade Özgürlüğü, Etik Davranış, Evrensel Değerlere Saygı, Farklılıklara Saygı, Girişimcilik, Yenilikçilik ve Yaratıcılık, Hesap Verebilirlik, İş Birliği, Dayanışma ve Paylaşma, Kalite Kültürü, Kentle Bütünleşme, Şeffaflık, Tarihine ve Coğrafyasına Sahip Çıkma, Verimlilik ve Yaşam Boyu Öğrenme gibi temel değerleriyle örtüşmektedir.
  • Bütün öğretim elemanlarımız programımızın geliştirilmesi, eğitim kalitesinin arttırılabilmesi, çağdaş ve modern eğitim teknolojileri ile donatılabilmesi ancak tüm paydaşlarının desteği ile mümkün olabileceğinin farkındadır. Bu amaçla iç ve dış paydaşların katılımının sağlandığı etkinlikler yapılmakta ve bu konudaki gelecek zamana ait çalışmalarda paydaşlarla sürdürülmektedir. Programın iç ve dış paydaşları sürece dahil edilmektedir. 

Organizasyon Şeması